CODUL BUNELOR MANIERE LA MASA (PENTRU GAZDE)


Intr-o carte de bucate mai veche am gasit cateva sfaturi utile daca organizam acasa o masa festiva. Poate va sint si voua de folos.




Asezarea mesei






Chiar daca aranjam masa pentru familia noastra, aceasta trebuie sa aiba un aspect apetisant si ingrijit. Incercati sa nu serviti mincarea pe farfurii ciobite si pe fete de mese murdare. Desigur, cind este vorba de mese festive, fata de masa si servetelele vor trebui sa fie perfect de albe.


In familie pot fi folosite si fete de masa colorate. Atentie insa: nu folositi ca fata de masa un material plastic. Este total lipsit de bun gust.


Atunci cind puneti scaunele in jurul unei mese, trebuie sa aveti grija sa lasati un anumit spatiu pentru fiecare invitat, chiar si pentru cei despre care stiti ca sint bine crescuti si isi tin coatele pe linga corp. Pentru ca musafirii sa se simta in largul lor, acest spatiu este bine sa fie de cel putin 50 de centimetri. Diferenta intre mesele in familie si cele cu musafiri este la numarul de farfurii, tacimuri si pahare. Desigur, la mesele festive sint mult mai multe farfurii si tacimuri decit la o masa obisnuita. Fiecare farfurie trebuie sa aiba dedesubtul ei o alta farfurie, pentru serviciu, si care e folosita doar pentru a aseza pe ea farfuria din care mincam. Cind luam masa singuri sau in familie, cea de-a doua farfurie nu este obligatorie.






Cum se aranjeaza o masa festiva






- Farfuria pentru felul intii este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune si servetelul impaturit frumos.


- Feliile de piine sau chiflele se pun in citeva cosulete, asezate la distante egale unul de celalalt, in asa fel incit invitatii sa nu fie nevoiti sa se intinda peste masa sau peste vecinul sau de masa ca sa-si ia o felie de piine sau sa deranjeze tot timpul pe cine rugindu-l sa-i dea si lui cosuletul cu piine.


- Furculitele se pun intotdeauna in partea stinga a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stinga la dreapta in ordinea folosirii lor. Furculitele vor fi asezate cu dintii in sus.


- De partea cealalta a farfuriei – dreapta – vor si puse cutitele, cu partea taioase spre farfurie si tot in ordinea folosirii lor. Ordinea folosirii: cel mai indepartat tacim de la farfurie se foloseste pentru primul fel de mincare. Nu trebuie insa sa asezati alaturi mai mult de trei cutite si trei furculite. Linguritele de tort, furculitele si cutitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemina. Desigur, nu exista o regula privind numarul tacimurilor. Acesta poate varia in functie de meniul servit la masa. La mesele festive exista obiceiul sa se schimbe tacimurile dupa fiecare fel de mincare. La o masa familiala, nu este obligatoriu sa schimbati tacimurile decit daca ati servit peste.


Pentru o masa festiva, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile (castronasele ) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa. Acestea se aduc impreuna cu supiera sau , pline, pe o tava. Tacimurile pot fi puse si pe suportul destinat lor. Acesta va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aseaza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, iar in stinga cutitului, se pune furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. In acest caz, servetelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masa. In fata farfuriilor, putin spre dreapta, isi gasesc locul si paharele.


La orice masa respectabila, sint obligatorii trei tipuri de pahare: unul pentru tuica, unul pentru vin ( Atentie: paharul pentru vin rosu este mai mic decit cel pentru vin alb!) si pentru apa. Aceste pahare trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Decit sa faceti diverse combinatii nefericite, mai bine renuntati la mese festive. Oferiti-le doar cind sinteti siguri ca nu afisati prost gustul! Dupa folosire, paharele de tuica se vor lua de la masa. Atentie: nu va bagati degetele in ele, ci apucati-le de jos si puneti-le apoi intr-o tava. Nu veti fi nevoiti astfel sa faceti drumuri inutile cu doua pahare in mina.






Cum sa decorati masa






Decorarea unei mese se face in functi de rangul musafirilor, de imprejurari si nu in ultimul rind de marimea mesei.


Sigur ca intotdeauna florile si luminarile sint apreciate la o masa festiva.


Nu uitati: Puneti florile in vaze cit mai joase. In acest fel, mesenii se pot vedea bine unii pe altii.


Masa nu trebuie incarcata cu tot felul de farfurii sau recipiente care sint puse doar pentru a ocupa spatiu pe masa.


Orice masa trebuie sa aiba solnite si recipente pentru piper. Acestea trebuie sa fie suficiente pentru toata lumea ( una pentru cel mult patru persoane).






Cum servim bauturile






Daca spatiul va permite, ar fi mult mai elegant sa nu puneti pe masa paharelele pentru aperitive. Acestea pot fi baute intr-o alta incapare, iar invitatii pot sa stea pe scaune, canapele, fotolii sau chiar in picioare. Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele pot fi asezate pe o masuta ( daca va permiteti, intr-o alta incapere sau intr-o sufragerie mare) sau pe o tava si fiecare invitat se poate servi singur si cu ce doreste.


Ideal ar fi ca sortimentele de aperitive sa fie pe gustul tuturor ( sau cel putin pe gustul celor mai multi ), adica sa fie cit mai variate: gin, vodca, visinata, florio, whisky, vermut etc. Sigur, toate aceste bauturi trebuie sa fie in sticlele lor originale ( exceptie, visinata care poate fi preparata acasa ).


Sticlele stau la indemina, pe o alta tava decit cea cu pahare. Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemina barbatilor. Ei sint cei care trebuie sa serveasca bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe suporturi speciale.


Apa minerala se serveste, la fel ca celelalte bauturi, in sticlele lor originale.


Ar fi bine ca sticlele de vin sa nu fie puse pe masa. De ele, se va ocupa sotul gazdei sau un alt barbat care va avea


grija sa umple paharele musafirilor. La o reuniune intre doamne, acest lucru il va face gazda.


Atentie celor care au mania sa umple in permanenta paharele: Nu turnati in pahare decit dupa ce acestea s-au golit si


nu le umpleti in asa fel incit persoana respectiva sa fie nevoita sa se aplece deasupra paharului si sa soarba bautura


sau chiar sa renunte sa mai bea. Este o situatie penibila si puteti sa stricati buna dispozitie a musafirilor cu asemenea gesturi.






Cum servim salata






Salata se va servi in castroane separate, pentru fiecare invitat in parte! In unele tari, salata se maninca la sfirsit!

 
Cum servim sosul






Cind se aduce sosul (in sosiera), acesta nu trebuie pus pe friptura sau pe piure ori alte garnituri ( macaroane, sote de legume etc ). Nu este estetic!


Sosul se pune in farfurie si in el se inmoaie apoi bucatile de carne taiate pe rind. Nu amestecati tot ce aveti in farfurie cu sosul, chiar daca este gustos, nu este deloc placut ochiului. Dupa ce toti mesenii s-au servit cu sos, sosiera va fi luata de la masa.






Alte sfaturi






Untdelemnul, otetul, mustarul, smintina si alte condimente vor fi aduse la masa doar daca sint cerute de cineva. Ele vor fi tinute in bucatarie, gata pregatite.Atentie la scobitori! Nu puneti scobitorile pe masa. Acestea nu se folosesc in public!





Niciun comentariu:

BLOGURI DE SHOPPING