Sfaturi inainte de a merge la cumparaturi


Carne (proaspata, congelata)
Termenul de valabilitate pentru carnea proaspata este de 72 de ore!!! Carnea proaspata are un miros specific si nu trebuie sa se lipeasca de degete cind este pipaita. Carnea molesita, in care intra degetele, care este jilava si lipicioasa, este de proasta calitate - provine de la un animal bolnav sau este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumparata.
Daca va pacaliti si o cumparati, faceti o taietura in bucata de carne si mirositi: in cazul in care in profunzime nu prezinta miros modificat (de mucegai, de incins, statut sau alterat), puteti sa o consumati, dar bine fiarta sau prajita.
Daca mirosul este modificat atit la suprafata, cit si in profunzime, nu riscati consumarea ei, oricit ar fi de bine fiarta sau condimentata!
Carnea congelata se pastreaza in spatii frigorifice (congelator) care asigura temperatura de -18°C. In aceste conditii, carnea poate fi pastrata 9 luni de la data fabricatiei.
ATENTIE!!! Respectati cu strictete aceasta temperatura! Nu intrerupeti lantul frigorific (la trecerea dintr-un  congelator din altul, temperatura carnii nu trebuie sa fie peste -18°C). Produsele congelate se vor transporta cit mai rapid posibil dupa cumparare. Daca

 temperatura spatiului in care se pastreaza carnea este mai mare cu 2-3°C decat temperatura carnii congelate, incepe procesul de decongelare.
Cu cit decongelarea se face mai lent, cu atit modificarile si pierderile de suc sint mai mici. Carnea, dupa decongelare, trebuie sa aiba caracteristicile unei carni proaspete. Carnea decongelata trebuie folosita imediat, intrucit din cauza exudarii de suc exista pericolul invadarii cu flora microbiana si al alterarii rapide.
Carnea de vita trebuie sa fie tare, de culoare rosu-rubiniu, cu grasime alba, tare la pipait, usor sfaramicioasa. Cu cit animalul este mai batrin, cu atit culoarea carnii devine mai inchisa, fibra musculara este mai groasa, lipsita de suculenta, mai putin grasa, iar culoarea grasimii are o nuanta din ce in ce mai accentuata spre galbui.
ATENTIE!!! Carnea inchisa la culoare, tare si uscata fierbe greu.
Carnea de oaie trebuie sa fie roscata si nu prea grasa, rezistenta la pipait dar nu prea tare. Grasimea este tare, alba, uscata, mai consistenta decit cea de vita, sfaramicioasa. Mirosul carnii de oaie este specific, usor amoniacal.
Carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz alb, moale; la frecare lasa o senzatie de unsuros. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-alb icioasa si consistenta moale. La porcii adulti culoarea este roz-palid si consistenta moderata, iar la porcii batrini culoarea devine rosu inchis si consistenta tare. Carnea de porc moale, palida si care lasa cu usurinta suc, celelalte caracteristici fiind ale unei carni proaspete, nu este recomandata pentru tocaturi sau fripturi, intrucit acestea ies tari si putin suculente. Aceasta carne este bine sa fie pregatita sub forma de snitel.
ATENTIE!!! Carnea provenind de la vieri are un miros specific neplacut, soriciul tare si gros, se desprinde greu de slanina. Evitati astfel de carne!
Carnea de pasare are un continut mai ridicat in vitamine. Verificati daca produsul este etichetat si marcat cu datele de fabricatie si valabilitate. Verificati carcasele de pasare sa aiba culoare uniforma, sa nu prezinte portiuni vinete in zona aripilor si copanelor (care atesta existenta fracturilor cu acumulari masive de singe;daca exista asemenea
portiuni, carnea nu este buna pentru consum, iar in conditii necorespunzatoare de pastrare, pot constitui focare de infectie). Carnea proaspata are un miros specific si o culoare alb-roz pal deschis. Nu trebuie sa se lipeasca de degete la pipait. Nu cumparati carne de pasare de culoare rosie-inchisa sau vinata (exceptie carnea de cocos sau curcan).
ATENTIE!!! Nu cumparati carne de pasare cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau gusa. Incarcatura microbiana va fi mult mai mare.
ATENTIE!!! Nu cumparati pasari taiate care au creasta sau barbitele de culoare bruna, ochii infundati in orbite, ciocul fara luciu, cu mucozitati viscoase in cavitatea bucala, piele umeda de culoare cenusiu-galbuie, cu pete verzui, iar in sectiune suprafata lipicioasa cu miros modificat pina la putred, grasime cu miros rinced, tesutul muscular cu consistenta scazuta. Nu cumparati carne de la oricine si de oriunde, pentru ca riscati imbolnaviri grave.
Carnea vanduta in locuri special amenajate (macelarie, magazine, alimentare, tarabe speciale din piete) este sub control sanitar-veterin. In carnea tocata viteza de patrundere a microorganismelor este mult crescuta. Un gram de carne tocata cu incarcatura initiala de 21.926 microorganisme, are dupa 24 ore 10.035.576 microorganisme. Deci, dupa ce ati tocat camea, nu aminati pregatirea acesteia.

Preparatele din carne in membrana
ATENTIE!!! Preparatele de carne in membrana (salamuri, cirnati, leberwursti, tobe) daca la pipait prezinta membrana lipicioasa, usor mizgalita, nu trebuie cumparate. Nu sint proaspete!


Daca salamurile sau cirnatii prezinta inel verzui imediat sub membrana, acesta este un semnal ca producatorul nu a respectat procesul tehnologic de fabricatie, oferind spre comercializare produse compromise calitativ. Este de preferat sa va aminati cumparaturile pentru alta data sau sa cautati alt magazin. Produsele de carne alterate se simt de la distanta emanind acel miros specific dezagreabil cauzat de modificarile profunde, ajungind pina la putrefactie.
Aceste degradari fac ca produsele sa fie necomestibile si daunatoare pentru sanatate. Aceste produse sint usor alterabile si trebuie pastrate in spatii frigorifice, la o temperatura care sa nu depaseasca +5°C, pe o durata limitata, fara a se congela.
ATENTIE!!! Nu introduceti toba in congelator pentru pastrare! Aspicul se degradeaza si riscati sa o mincati cu lingurita dupa decongelare! Nu cumparati preparate din carne cu membrana crapata, compozitia neaderenta la invelis, cu goluri in compozitie, cu acumulari de grasime sau apa sub membrana. Salamurile uscate (tip Sibiu) pot prezenta pe invelis mucegai alb. Termenele de valabilitate pentru preparatele din carne sint stabilite de producator si trebuie sa fie inscrise de acesta pe etichetele care insotesc fiecare produs in ambalaj colectiv sau individual.
ATENTIE!!! Verificati eticheta produsului la cumparare si la data fabricatiei acesteia!
Semiconservele sint alimente pasteurizate, ambalate in cutii metalice, folie contractabila (semiconservele de carne) sau in borcane (semiconserve din peste). Pasteurizarea nu asigura o stabilitate indelungata produselor. Perioada de timp in care producatorul garanteaza caracteristici neschimbate ale semiconservelor din carne (pulpa, spata, Pork Loin, Chopp Ham, Chopped Pork) pastrate in spatii frigorifice la temperatura +2°C...+4°C este de cca. 10 luni si incepe de la data fabricatiei stantata pe cutie. Semiconservele de carne fabricate in cutii mai mari de 1 kg pot fi livrate si fara ambalaj metalic, in blocuri de marimea cutiei sau portionate, ambalate in hartie pergaminata.
Prezentarea spre vinzare se face in vitrine frigorifice care functioneaza. Pentru aceste produse, termenul de pastrare este de cel mult 3 zile de la data cumpararii in conditii de pastrare la max. +4°C.
Pestele proaspat are corpul rigid, incit luat in mina nu se indoaie. Termenul de valabilitate pentru peste proaspat salbatic si de crescatorie (racit cu gheata) este de 72 ore. In cazul pestelui marin marunt este de 24 ore. Nu uitati vorba romaneasca si, inainte de a cumpara peste, uitati-va la ochii si urechile acestuia: renuntati sa-l cumparati daca are ochii infundati in orbite sau urechile dezlipite de branhii. Daca pestele nu are cap, atunci sa aveti in vedere ca, la un peste proaspat, carnea este bine prinsa de oase, iar solzii opun rezistenta la desprinderi.
Laptele normal are culoarea alb-galbui. Gustul laptelui este dulceag, caracteristic. Mirosul laptelui este caracteristic, putin pronuntat si placut. Culoarea albastruie se intilneste la laptele falsificat prin adaos de apa sau cel sarac in grasime. Laptele nu trebuie sa aiba aspect filant sau viscos, gust amar sau alt gust straniu, sediment. Termenul de valabilitate este cel stabilit de producator si trebuie inscris pe ambalajul individual. Verificati data fabricatiei marcata pe capac, punga, cutie si daca produsul se incadreaza in termenul d e valabilitate.
ATENTIE!!! Laptele imprumuta usor mirosul substantelor din mediul in care se gaseste.
ATENTIE!!! Prin Iapte se pot transmite boli ca: tuberculoza,febra aftoasa, antraxul, holera, salmoneloze, infectii stafilococice si streptococice. Deci, fierbeti laptele si mentineti-l pe foc 3-5 minute dupa primul clocot.

Produse lactate acide (iaurt, sana, chefir, lapte batut)
Prin produse lactate acide se inteleg in special produsele obtinute in urma dezvoltarii in lapte a unor microorganisme specifice. Au valoare nutritiva si insusiri dietetice si terapeutice, fiind bogate in vitamine din complexul B, cu actiune antibiotica asupra unor bacterii patogene. Produsul trebuie sa fie compact sau fin dispersal, consistenta
cremoasa sau fluida, fara eliminare de zer sau bule de gaz, cu gust si arome specifice, dulce acrisor. Defectele pot fi: gust acru pronuntat, gust de mucegai sau drojdie, gust rinced sau oxidat, gust si miros otetit, gust si miros amoniacal, separare de zer, consistenta moale, filanta. Termenul de valabilitate este cel stabilit de producator si inscris de acesta pe ambalajul individual al produsului.

Smintina
Smintina pentru frisca este fluida, cu aspect si consistenta omogena, de culoare alb-laptos pina la alb-galbui, gust placut dulceag, cu aroma caracteristica. Nu trebuie sa prezinte aglomerari de grasime sau substante proteice, gust sau miros strain.
ATENTIE!!! Nu se poate obtine o frisca corespunzatoare din smintina cu gust acru, pastrata mai mult de 24 de ore.
Smintina de consum, fermentata cu bacterii specifice, are culoare alb-galbui, cu suprafata lucioasa, consistenta omogena, vascoasa, gust placut aromat, slab acrisor, specific de fermentatie lactica. Defectele smintinii pot fi: gust acru, amar, de furaje, aglomerari de grasime sau particule grunjoase.
ATENTIE!!! Smintina se poate falsifica cu faina, amidon sau iaurt omogenizat cu mixerul.
Smintana cu continut de grasime redus (falsificata) are aspect mat, grunj de coagul, gust acru, specific iaurtului sau gust fainos, de amidon.
Untul trebuie sa fie de culoare alb-galbui pina la galben-pal, uniform in toata masa, cu luciu specific, fara impuritati sau corpuri straine pe suprafata; in sectiune nu trebuie sa prezinte picaturi vizibile de apa sau goluri de aer. Mirosul si gustul trebuie sa fie placut, aromat, caracteristic untului proaspat, fara miros si gust strain (medicamente, mucegai, rinced, acru, peste, etc.). Defectele untului pot fi de gust si de miros - amar, metalic, acru, brinzos, rinced, sapunos, mucegai, peste, furaje; de structura, consistenta si aspect moale, sfaramicios, lipicios, apos; si de culoare - marmorat, alb, colorat intens in galben, rosu, etc.
ATENTIE!!! Verificati incadrarea produsului in termenul de valabilitate, untul fiind usor perisabil.
Untul rinced da gust dezagreabil produselor, chiar daca folositi substante aromatizante. La cumparare cereti informatii suplimentare privind: numele producatorului si provenienta (din import sau indigena), eventualele adaosuri (sare) in cazul in care acestea nu sint inscrise pe ambalaj.

Brinza proaspata de vaca este o pasta omogena, fina, cremoasa, curata, fara scurgere de zer, nesfaramicioasa, de culoare alba pina la alb-galbui cu gust si miros placut, caracteristic (de fermentatie lactica), fara miros si gust strain.
Branza telemea este de culoare alb portelan, pina la alb galbui, miros si gust placut, cu aroma caracterisitica de fermentatie lactica. In sectiune prezinta putine gauri de fermentatie, are o consistenta uniforma, se rupe usor, fara sa fie sfaramicioasa. Cum se recunoaste brinza telemea stricata: consistenta prea tare, lipicioasa, structura buretoasa, zone de mucegai, defecte de culoare (pete de culoare portocalie, negru-albastrui), de gust (acid, amar, ranced).
Brinzeturile cu pasta tare (cascaval, Olanda) au la exterior coaja neteda, curata, fara crapaturi, pete sau urme de mucegai, de culoare galbuie, uniforma. In sectiune, miezul trebuie sa fie omogen, gras, cu gauri de fermentatie specifice sortimentului, culoare uniforma in toata masa, consistenta pastei tare, putin elastica. Gustul si mirosul trebuie sa fie placut.

Inghetata are consistenta fina, omogena in intrega masa, culoare, gust si miros in functie de aroma utilizata. Se admite culoare neuniforma la inghetata cu adosuri diferite. Produsul are valoare nutriva deosebita prin continutul de grasimi, proteine, zaharuri, saruri minerale si vitamine. Cind este alterata: mirosuri straine (rinced, mucegait, amar), consistenta neomogena fara cristale de gheata perceptibile, sau aglomerari de grasime. De asemenea, nu este admisa recongelarea inghetatei daca s-a decongelat. Apar cristale mari de gheata, dezagrabile.

Laptele praf se prezinta sub forma unor pulberi fine, de culoare alb-galbui, omogena, gust si miros placut, usor dulceag, caracteristic, de lapte pasteurizat, fara miros si gust strain. Laptele praf este alterat cind are gust si miros rinced, amar, invechit, caramelizat, consistenta nisipoasa, aglomerari de produs, particule arse sau corpuri straine.
Acestea apar ca urmare a unei depozitari la umiditate si temperatura necorespunzatoare.
ATENTIE!!! Verificati incadrarea produsului in perioada de valabilitate care trebuie marcata obligatoriu pe ambalajul de desfacere.
ATENTIE!!! Nu consumati laptele praf daca are aglomerari, aspect nisipos, miros de rinced, culoare inchisa (oxidata)
ATENTIE!!! Respectati instructiunile de preparare pentru a nu se forma aglomerari de produs in momentul reconstituirii.

Uleiurile comestibile trebuie sa aiba culoare galbena si sa nu prezinte suspensii sau sediment la 15°C cind sint imbuteliate (sticle) si la 60°C cind sint in vrac (butoaie). Termenul de valabilitate pentru uleiul rafinat de floarea soarelui, ambalat in sticle este de 4 luni, pentru uleiul rafinat de soia de 45 zile, iar pentru cel de floarea soarelui si soia este de 80 de zile. Cititi cu atentie toate specificatiile de pe eticheta, verificati in mod deosebit incadrarea in termenul de valabilitate.
ATENTIE!!! Nu folositi uleiul la mai multe prajiri. Apar produsi toxici.

Margarina si halvarina au consitenta uniforma cu luciu specific, culoare de la alb-galbui la galben, in toata masa, fara impuritati sau corpuri straine, iar in sectiune nu trebuie sa prezinte picaturi vizibile de apa sau goluri de aer.
Mirosul si gustul trebuie sa fie placut, aromat, caracteristic, fara miros si gust strain (medicamente, mucegai, rinced, acru, peste)
ATENTIE!!! Nu pastrati halvarina in congelator. Produsul se degradeaza. Nu folositi halvarina la prajit, are 60% apa.
ATENTIE!!! Nu cumparati margarina sau halvarina de la punctele de desfacere care nu au conditii de pastrare a temperaturii.

Berea trebuie sa fie limpede, fara sediment sau impuritati, ambalata in butelii curate, cu capsule neruginite si inchidere etansa, gust usor amarui si aroma fina de hamei. Turnata in pahar trebuie sa formeze o spuma compacta, persistenta, iar bulele de dioxid de carbon sa se degaje lent. Tipul berii este dat de concentratia mustului primitiv (6,5-17%) si concentratia alcoolica care poate varia intre 1,5-5,4%, aceste elemente trebuie mentionate pe eticheta. Berea este o bautura nutritiva, fiind o importanta sursa de vitamine din complexul B. Valoarea alimentara a unui litru de bere este de 433Kcal.
ATENTIE!!! Verificati inscriptiile de pe eticheta si incadrarea in perioada de valabilitate, avind in vedere ca berea este un produs perisabil ale carui modificari pot afecta sanatatea.
ATENTIE!!! Nu consumati bere cu aspect opalescent sau avind depuneri pe fundul sticlei. Aceste sint dovezile unui inceput de alterare.

Piinea trebuie sa aiba suprafata lucioasa, galben-aurie, sa nu fie deformata sau aplatizata, si nici murdara pe coaja. O piine proaspata si corespunzator realizata, dupa o usoara apasare, revine la forma initiala. Piinea contine substante minerale si in special fosfor (0,5-1,5g/kg), vitamine din complexul B si vitamina PP, valoarea neta variind intre 2300-2500Kcal/kg. Sortimentele de piine realizate din faina integrala sint surse importante de vitamina B2.
ATENTIE!!! Nu pastrati painea calda in pungi din material plastic ci in saculete sau prosoape de pinza.
Daca la ruperea piinii apar fire mucilaginoase sau miezul are in centru o zona mai inchisa la culoare, umeda si sfaramicioasa, cu miros dezagrabil, inseamna ca este contaminata cu Bacilus Mezentricus si este improprie consumului uman. Piinea si produsele de panificatie necoapte, mucegaite, acrite, fermentate, amare, atinse de boli
parazitare sau care la masticare prezinta scrisnituri datorita impuritatilor minerale, nu trebuie consumate. Termenul de valabilitate al piinii este de 24h de la coacere.

Faina are culoare alba, pina la alb -galbui, miros placut, specific, gust putin dulceag. ind este alterata faina are miros de mucegai, de incins sau alt miros strain, gust amar, acru, scrisnet la mestecare (datorat impuritatilor minerale) si apar insecte sau acarieni.
ATENTIE!!! Cerneti faina inainte de utilizare.
Termenul de valabilitate este de 60 de zile in anotimpul calduros (mai-septembrie) si 90 de zile in anotimpul rece (octombrie-februarie).

Biscuiti si napolitane
Biscuitii trebuie sa aiba suprafata neteda, fara arsuri sau basici, consistenta friabila, aroma specifica. Napolitanele si biscuitii trebuie depozitati in spatii racoroase, ferite de umezeala, fiind produse perisabile datorita continutului in grasimi.
ATENTIE!!! Biscuitii cu aspect albicios sint vechi. Napolitanele cu ambalajul patat de grasime rincezesc usor.

Pastele fainoase nu trebuie sa aiba urme vizibile de tarite, miros de ou alterat, mucegai sau urme de infestare, au suprafata neteda, fara fisuri, fara urme de faina nesfarimata, iar in sectiune aspectul sa fie sticlos.
ATENTIE!!! Pastele fainoase fierte in apa trebuie sa fie elastice, sa nu se lipeasca intre ele, sa nu formeze cocoloase, apa in care au fiert putind fi opalescenta, dar nu cu sediment.

Ouale trebuie sa aiba albusul transparent, bine delimitat de galbenus si galbenusul compact, culoarea clara, de la galben deschis la galben rosiatic, miros si gust caracteristic. In mod practic, prin ou proaspat se intelege oul care vara nu este mai vechi de 15 zile, iar iarna de 25-30 zile (de la data ouatului), pastrat la temperatura de 8-10°C. Valoarea nutritiva ridicata impune ouale printre produsele de origine animala necesare unei alimentatii rationale si echilibrate.
ATENTIE!!! Verficati daca ouale sint marcate cu data productiei si cofrajele poarta etichete de control.
Inainte de folosire, ouale se recomanda sa fie spalate, deoarece de pe coaja pot patrunde in mincare microorganisme daunatoare sanatatii. Ouale de rata, chiar proaspete, nu pot fi folosite pentru pregatirea maionezelor sau budincilor.
Ele se admit in consum numai bine fierte, timp de 8 minute.
ATENTIE!!! In perioada calda nu cumparati oua decit din unitati care asigura conditiile de temperatura necesare mentinerii in buna stare a acestora.
ATENTIE!!! Nu cumparati oua murdare, fisurate sau sparte.

Ciocolata si produsele zaharoase
Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata, si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific.
ATENTIE!!! Ciocolata depozitata necorespunzator sau cu termenul de valabilitate expirat poate prezenta gust rinced, de mucegai, suprafata mata, albita si poate fi infestata cu daunatori.
Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.
Halvaua trebuie sa aiba structura fibroasa, fina si uniforma de halvita, sa se rupa usor si sa nu se faramiteze la taiere, gust si aroma placute, specifice.
ATENTIE!!! Halvaua rincezeste usor daca este pastrata la temperatura mai mare de 18 C.
Rahat
Suprafata exterioara a produsului trebuie sa fie acoperita cu zahar pudra, sa nu prezinte urme de umezeala, bucatile trebuie sa aiba gust placut, aromat, sa fie uniform colorate si elastice (prin apasare sa revina la forma initiala).
ATENTIE!!! Verficati incadrarea in termenul de valabilitate.


Niciun comentariu:

BLOGURI DE SHOPPING