LEUSTEANUL






Buruiana de lungoare sau frunza dragostei cum i se mai spune in unele sate, datorita proprietaţilor sale afrodisiace, leusteanul este o planta condimentara folosita inca de pe vremea romanilor. Este originara din zona Mediteranei, unde mai creste si astazi in stare salbatica si se intâlneste in toate ţarile Europei si in Asia, fiind folosita atât in bucatarie, cât si in medicina tradiţionala. Uleiurile volatile extrase din leustean se folosesc in industria cosmetică, la prepararea cremelor si a parfumurilor.



Frunzele de leustean si radacinile contin un ulei volatil (compus din cumarine,

terpineol, zaharuri) care da o aroma deosebita preparatelor culinare: supe, ciorbe, måncaruri scazute, salate, bauturi racoritoare si dulci (unele lichioruri se parfumeaza cu frunze, tulpini si petioluri de leustean). Pentru gustul sau picant, dulce - amarui se foloseste mult si in industria conservelor.



Tulpinile si frunzele se pot adauga in sosuri, la fripturi de peste, pasare, la måncaruri din legume sau orez.



Un desert foarte aromat si racoritor (unii nutritionisti ar spune ...si afrodisiac) se poate prepara daca se taie in rondele petioluri proaspat recoltate si se acopera cu zahar sau miere. Peste ele se poate pune frisca.

Frunzele tinere si petiolurile fragede se pot folosi la aromarea aluaturilor pentru pizza, tarte sarate sau aperitive.

 

Leac renumit



Pentru prepararea unor leacuri in medicina populara se folosesc radacina, tulpina, frunzele si semintele de leustean. Pentru aceasta, recoltarea se face numai pe vreme insorita, partile plantei fiind uscate la umbra.





Infuzia cu frunze de leustean



Se toarna 250ml apa clocotita peste 1 lingura frunze uscate. Se acopera vasul si se lasa 10 - 15 minute, dupa care se strecoara si se bea.



Se beau 2 cani pe zi pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: hipertensiune, tuse convulsiva, edeme cardiace si renale, indigestii. Infuzia de leustean ajuta foarte mult in caz de intoxicatii alcoolice si tabagice.



Infuzia cu seminte



Peste 1 lingurita seminte de leustean se toarna 250ml apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa 10 - 15 minute, apoi se poate bea. Preparatul este indicat ca stimulent cardiac si calmant in cazul tulburarilor premenstruale si de premenopauza. Are rezultate foarte bune in inlaturarea crizelor de spasmofilie. Ajuta la eliminarea pietrelor biliare si renale.

Decoctul din radacina de leustean



Radacina se recolteaza numai din al doilea an de vegetatie, in sezonul cald, se spala, se taie in fåsii si se pun la umbra la uscat. Se macina apoi cu råsnita electrica si pulberea obtinuta se depoziteaza in pungi de hårtie.



Se fierbe 1 lingurita pulbere de radacina in 250ml apa timp de 15 minute, la foc mic. Se strecoara si se beau 3 pahare pe zi, inainte de masa, din decoctul astfel preparat. Ajuta la tratarea hipertensiunii, a tusei rebele, a cistitei si a tulburarilor digestive, mai ales a aerofagiei si a balonarilor. Decoctul astfel preparat este sedativ, diuretic si antibacterian. Pus in apa de spalare, intareste radacina parului.



Decoctul din radacina de leustean si otet



Peste 1 lingurita pulbere de radacina se toarna 250ml otet de vin rosu clocotit. Amestecul se fierbe apoi 15 minute. Se lasa la racit si se foloseste la frectionarea zonelor dureroase, a incheieturilor si articulatiilor atinse de reumatism.





Decoctul din seminte, radacina de leustean si cimbrisor



Se oparesc cu 1 litru apa 2 linguri pulbere de leustean, 2 linguri seminte de leustean si 2 linguri cimbrisor uscat. Amestecul se fierbe 25 de minute si apoi se adauga in apa de baie a copiilor slabi, lipsiti de pofta de måncare, convalescenti si debili.



Tinctura din radacina si frunze



1 lingura pulbere de radacina si 1 lingura frunze uscate zdrobite de leustean se acopera cu 100ml alcool alimentar. Preparatul se face intr-o sticla sau borcan de culoare inchisa. Se tine 10 zile in loc uscat si racoros, agitåndu-se din cånd in cånd. Dupa acest timp se strecoara si se beau cåte 20 de picaturi de 3 ori pe zi, pentru tratarea hipertensiunii si ca diuretic. Ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi si creste pofta de måncare, fiind un foarte bun tonic aperitiv.



Pulberea din radacina uscata



Pentru tratarea tulburarilor nervoase, a starilor de agitatie si isterie se ia cåte 1 lingurita de pulbere din radacina de leustean, inainte de mesele principale ale zilei.

 

Cataplasme cu frunze proaspete de leustean



Frunzele recoltate dimineata, se spala si se suprapun peste rani greu vindecabile, ulceratii, alte afectiuni ale pielii. Se acopera cu un tifon steril si se lasa cataplasma sa actioneze cåteva ore, dupa care se schimba.



Niciun comentariu:

BLOGURI DE SHOPPING